Veel supporters zien/denken dat het seizoen 1983 – 1984 de start was van sponsoring bij Feyenoord. Maar dat is niet waar, al in het seizoen 1982 – 1983 krijgt Feyenoord de gele balk van Gouden Gids op het shirt. Waarom mensen denken dat dit seizoen het eerste seizoen was? Mogelijk omdat Feyenoord dit seizoen een nieuwe kledingsponsor vond in de buren van Adidas: PUMA. En nog waarschijnlijker: Feyenoord was voor het eerst in 15 jaar weer écht succesvol. Na het afscheidsseizoen van Willem van Hanegem voegde Feyenoord aan de toch al kampioenswaardige selectie Johan Cruijff toe. Feyenoord pakte dit seizoen de dubbel. Toch is dat allemaal onjuist. Aan het einde van het seizoen ’82 – ’83 vond namelijk de sponsorwijziging plaats. Een x aantal wedstrijden speelde Feyenoord in een splinter nieuw uit én thuisshirt.
Desalniettemin kreeg Feyenoord aan het einde van het seizoen 1982 – 1983 een nieuwe shirtsponsor en dus nieuwe shirts. Het uitshirt was een egaal rode PUMA-versie met witte strepen op de mouwen (Gouden Gids als sponsoring in het wit) en het thuisshirt een rood/witte met een opvallend detail; het PUMA logo’tje was en is bij deze shirts gezeefdrukt terwijl bij het kampioens-seizoen het logo’tje geborduurd is.
Clubicoon van Hanegem in het shirt eind seizoen 1982 – 1983, te zien is het zeefdruk PUMA logo op de borst.
Detailfoto’s van dit Feyenoord shirt
Dit shirt met nummer 19 is een wedstrijdshirt uit het seizoen 1982 – 1983. Op de rug treffen we een nieuw type rugnummer aan dat net als het seizoen ervoor een spijkerstof-achtig rugnummer is dat met een naaimachine op het shirt is genaaid. PUMA gebruikte qua materialen dezelfde soort stoffen als Adidas dus ook het glimmende stofje is terug. Het shirt is voorzien van een prachtige witte doorlopende kraag en een mooie V-Hals. Nieuw op het shirt is een prachtig gouden Feyenoord-logo. Dit is dan ook het eerste shirt waarop het logo van onze club in zijn huidige vorm prachtig prijkt. De draad is echt goudkleurig en de details van het logo zijn fantastisch. Het logo is op het shirt gezeefdrukt. Dat is het enige en grootste verschil met het shirt van een seizoen later. In 1983 – 1984 waren de PUMA logo’s namelijk op de shirts gestikt. Dat was overigens ook het enige seizoen waarbij dat zo was!
Aan de andere kant vinden we het PUMA logo dat in dit geval een zeefdruk is, maar er zijn aan het begin van dit seizoen ook shirts uitgegeven met een geborduurd PUMA logo’tje met een subtiel zwart randje achter de witte kat. Opvallend aan dit shirt is de knalgele Gouden Gids sponsorbalk waarop de tekst Gouden Gids een viltopdruk is. De lap zelf is los op het shirt genaaid. Deze lappen met sponsoring waren bij de club ook los verkrijgbaar voor jeugdspelers die geen nieuw shirt konden betalen en hun oude shirt wilde voorzien van de juiste sponsornaam.
Toen Feyenoord aan het einde van het seizoen de dubbel binnen aan het slepen was heeft Feyenoord in samenwerking met PUMA voor het eerst in de geschiedenis een commerciële slag geslagen met het shirt door middel van verkoop aan supporters. Van dit shirt, en het uitshirt zijn dan ook duizenden shirts in omloop. Dit commerciële succes zorgde ervoor dat Feyenoord voortaan altijd (met een korte tussenpauze in de donkere dagen van de Hummel periode) iets meer shirts zou bestellen om te kunnen verkopen aan de fans.
Is dit shirt ergens te koop waar Ruud Gullit Johan Cruijff en Willem van Hanegem in gespeeld hebben in Maat XL
Met Vriendelijke groeten Hans